2009-02-16

Den beste vinen er alltid på bunnen...


...sier min god nabo. Utsagnet kan diskuteres, men dessuten er det interessant å se hva som skrives innefor dette feltet. Avisene og ukebilagene er fulle av gourmet og vintips. Dessuten kommer det ut en flora av kokebøker. Ja, langt flere enn det som er nødvendig. Matporno! Sjøl sverger jeg til Stabekkboka (den blå versjonen) som gir kun basisråd, uten alle de strålende bilder. Smak og behag, javel. Men det er flere hverdager enn festdager, heldigvis!

Fest er fest....

"Nesten alle skjell lever ubetydelige og begivehetsløse liv. Ta blåskjell og østers. Begge deler er gode ting, men deres utseende er ikke særlig mye å skrive hjem om, og før de kommer på tallerkenene har deres tilværelse vært kjedelig på grensen til den uutholdelige. Hele sitt liv klamrer de seg fast til noe ubevegelig, mens de venter på at strømmen skal servere neste måltid, også det bestående av plankton og alger. Fra tid til annen kjenner de kjønnsdriften krible i kroppen - selv det er en ensom ting. Blindt spruter de egg eller melke ut i vannet og håper på det beste. 'Åh, den kjærligheten,' sukker de for seg selv etter at dosen er levert. Det mest spennende som kan skje i et blåskjell eller en østers liv, er å bli truet på livet, og eventuelt drept, av en sjøstjerne. Og selv ikke det er særlig spennende".

Hvis det skulle bli kjedelig å lese vin- og matspaltene, vil jeg heller anbefale denne boka "Livrett"! Og da vil du huske forskjellen mellom Reserva og Grand reserva?



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar