2009-02-19

Ekspertsvada og praktisk implementering

En av Sveriges store forfattere, Esaias Tegnér, formulerte i sin tid utsagnet: "Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta", og sannhetsgehalten er ikke blitt mindre på de vel 150 år som har gått. For en tid siden skrev Aftenposten om en ekspertrapport proppfull av svada. Honnørordene sto i en endeløs kø, fra "optimal" og "incentiver" til "allokering" og "ressursbruk". Full av intetsigende fremmedord fra konsulentens ugressmarker.

Og hva med oss som er objektet og skal endres...?

Statsråd Hernes sa at "enhver organisasjon er bemannet med to slags mennesker. De som forstår det de gjør, og de som gjør det de ikke forstår". Og om menneskene i organisasjonen eller på arbeidsplassen sa han dette om profesjonsstridigheter, ledelsproblemer og budsjettoverskridelser (helsepersonell og lærere, knapt nok bibliotekarer) : - (
"Det er mye å lære av det såkalte Aurlandsko-prinsippet", sa statsråden, som egentlig formulerte dette prinsippet da han i unge år kjøpte sine første Aurlandsko. Skoene var vonde på, og kjøperen gikk tilbake til forretningen for å bytte dem, bare for å oppdage at de nye gjorde like vondt.

-"Slik er det også med reformer. De må gås inn!", var hans humoristiske poeng.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar