2009-05-26

Alt henger sammen med alt


Frp har gjort unna sitt landsmøte. Jeg finner trøst i Gro Harlem Brundtlands ord om at "alt henger sammen med alt". Det betyr at det de vil gjøre innenfor én sektor ikke kan være isolert fra andre samfunnsektorer. Kultur, skole og kunnskap henger nøye sammen. Velger de å kutte et av stolbena, vil det bli vanskelig å sitte for alle. Dessuten har "det virkelige liv" en viss iboende treghet, som gjør at endringer tar tid. Sjøl for Per Sandberg! Derfor tror jeg bibliotekarer ikke skal være engstlige for at han har sagt noe om bibliotekenes innhold og framtid. Dette har han ikke peiling på!

Jeg setter pris på Frp's kritiske syn på kulturpolitikken! Ingen ting er verre enn likegyldighet og langvarig taushet. Giske og "de rød-grønne" har ikke utmerket seg, og de har en lang vei å gå for å innfri sine løfter på ABM-sektoren. Synspunktene og målsettingene til Frp er på mange måter så radikale at det er nødvendig for enkelte parti å ta til motmele. Høyre og Erna Solberg har markert seg med fire krav til Frp, bl.a. "at kulturpolitikken skal være offensiv, også overfor ikke-kommersiell kultur". Dette viser at kultur- og læringsfeltet kan bli kontroversielt, og ingen ting er bedre enn det.

Frp er partiet for "folk flest", som vil gi skattelette og mindre i felleskassa til Nasjonalteateret og den seriøse litteraturen. Markedet skal skille mellom det som er "godt" og "dårlig" for "folk flest". Bibliotek har aldri vært god butikk, heller ikke teater og opera. Annerledes med Margit Sandemose og Sputnik. I liberalismens hjemland USA finnes flere eksempler på at markedet har sviktet, og at man har måttet gå inn med statlige tiltak f.eks. "National Endowment for the Arts". Det er viktig at et moderne "demokrati(et) krever klokskap og vyer for sine borgere". Med andre ord kan liberalisme være mye forskjellig fra land til land, og det gjenstår å se hvor Frp havner etter Stortingsvalget?

Kulturpolitisk talsmann Ulf Erik Knudsen fikk klart å tydelig vist hva han mener i Dagsavisen 14. juli 2008. Han ser ingen problemer med å overlate alt kulturliv til markedet. Han legger sin egen subjektive smak og preferanser til grunn. Han er ikke redd for at resultatet kan bli et innskrenket mangfold. "Folks egne valg" er synonymt med "markedet", og at pengene skal komme "folk til gode" betyr at det ikke skal bevilges til arrangement som ikke trekker til seg folk. Det kan se ut som det blir død og fordervelse til ulike statlige støtteordninger og at kulturinstitusjoner må legge om programmet.

Partiet - som startet med Anders Lange - har i utgangspunktet og som et hovedmål kjempet for sterk reduksjon av offentlige utgifter og inngrep. Det er ikke vanskelig å si at Norge er et overbyråkratisert land, stat, fylke og kommune, og dette til tross for at vi er et lite land med noen få millianer mennesker. En bydel i London. Der har de et godt poeng!

Meen så er det virkelighetens verden. I 2007 sa Ulf Erik Knudsen på partiets landsmøte at de skulle "spyle Kulturrådet rent for spindelvev." Og vaskekosten skulle være tidligere Se og Hør-redaktøren Knut Haavik. Haavik ga uttrykk for ..."at han ville inn og rydde opp i misbruket av skattepenger på romaner som bare består av blanke sider og bildekunstprosjekter basert på mobiltelefonfotos fra en bussholdeplass". Sterke ord!


Hva har skjedd?



  • Da Giske i 2006 angrep Kulturrådet, var Haavik den mest profilerte forsvarer.

  • Med Frp ved makten har Drammen økt kulturbudsjettet fra 112 mill. i 2005 til 154 mill. i 2008

  • Samtidsmusikkfestivalen Ultima har økt budsjetter med Frp-kulturbyråd

  • Tønsberg bibliotek i Frp-land!

  • Ved hjelp av stortingsrepresentant Per Sandberg fra Levanger, fikk Bymuseet hele 1,2 millioner kroner bevilget over statsbudsjettet i 1999 for å restaurere den gamle brygga ...og kanskje er det andre eksempler på at det mest uventede skjedde!!!!

Jeg tror at Frp uansett må sanne Bruntlands ord om at "alt henger sammen med alt". De må gjerne si det og skrive det, men realpolitikk er noe helt annet. Et kompomiss kan bety at man stopper tidligere enn planlagt, eller endrer retning, sågar snur helt om; - så her er det flere utfordringer for Sandberg og co.


Inspirert av "Frp-landet" og "Liberalisme".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar