2009-05-15

Europadagen 9. mai og vår egen 17. mai

Norge er en nasjon med etablerte grenser og en forfatning basert på borgernes ukrenkelige rettigheter. Europa er et mye mer abstrakt begrep. Derfor markeres dagene så vidt forskjellig. Dog allikevel! Det er et tankekors at mange tror at vi kan sitte på vår grønne gren oppe i nord uten å ta ansvar der ting kan påvirkes. Norge kan ikke skape fred alene, ei heller sikre sin egen fred alene. I et europeisk perspektiv er og blir det viktig for Norge at det også skjer utvikling i europeiske land, og at fred og frihet sikres.

Siden 1814 og fram til idag har Norge opplevd radikale og sosiale forandringer. Grunnloven av 1814 ble etterhvert endret og nye prinsipper ble etablert. Ikke minst fikk Stortinget avgjørende innflytelse i vedtak av nasonal politikk. Da Sverdrup uttalte de historiske ord "all makt i denne sal", uttrykte han at statens institusjoner må være forankret og legitimert i de brede masser.

Den 9. mai 1950 leste den daværende franske utenriksminister Robert Schuman en forholdsvik kort erklæring til verdenspressen. Ord som seinere skulle bli en del av Europas og verdens historie - "Schuman-erklæringen" - en gjennomtenkt og klar politisk vilje til å skape noe nytt. Ikke et rike basert på militær makt, men en politisk vilje til å forene europerne og til å videreutvikle de europeiske demokratier. Essensen var at veien til varig fred kun går gjennom samarbeid og solidaritet. Frankrike og Tyskland - to bærebjelker i den europeiske sivilisasjonen - må vise gjennom konkrete handlinger. Schuman var sjøl et levende eksempel på de meningsløse og kunstige barrierene i Europa. En tysktalende franskmann, født i Luxemburg og utdannet i Tyskland. En uredd politiker som avdekket korrupsjon i den franske stålindustrien, en varm forsvarer av borgernes integritet, en dyp religiøs mann som ikke n ølte med å kjempe i den franske motstandsbevegelsen i 1942 mot de tyske okkupanter.

I dag står politikerne foran nye dristige valg, men har vi de rette folkene til å gjøre Norge mer ansvarlig. Jeg er ikke så sikker. Blir mer og mer overbevist om at "Norge er en del av verden", og at det må avspeiles i vilje til mer enn å betale 2 milliarder i EØS-kontingent. Dette er penger som blir brukt til sosial og økonomisk utjevning i EU. Ved å være med i den store samtalen om Europa kan vi også legge føringer for hvordan pengene skal brukes.


Gratulerer med dagen Europa og Norge!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar