2009-06-08

En grønn løve vender hjem


En gang hadde jeg gleden av å kjøre min venn Dag Skogheim nedover til Sønderjylland. Det var en skjønn opplevelse. Gammel nordisk historie, et grenseområde, grensekonflikter med paralleller til andre områder i Europa. Følelser, språk og kultur, med minoriteter på begge grensesider. Dette har Danmark og Tyskland løst på en eksemplarisk måte. Begge land er med i EU og begge land sørger for at deres minoriteter i alle år har både bibliotek og kultursenter som ivaretar deres interessere. Der Deutsche Zentalbücherai i Abenrader og et dansk bibliotek og kultursenter i Flensborg. Dette er verdt en studie!


Bakgrunnen er en artikkel i Jyllandsposten om at den grønne løven som har hatt en omvandrende periode nå skal settes på plass ved den gamle kirkegården i Flensborg. Her ble den plassert i 1862 til minne om de tapre danske menn som vant slaget ved Isted. Kun noen år senere bestemete den preussiske konge at løven skulle flyttes til Berlin, hvor den skulle markere tyskernes seier over de samme tapre danske menn ved Dybbøl i 1864. Tiden går og i 1945 oppdaget den danske journalisten Henrik V. Ringsted den samme løve bortstuet i en kasserne ved Berlin-Lichterfelde. Ved hjelp av amerikanerne ble den så fraktet til Kjøbenhavn, hvor den har stått til nå.


For kort tid siden fattet byrådet i Flensborg et vedtak om å be den danske regjering om å få løven tilbake. Den danske regjerings gest er å si at JA den kommer tilbake, og det vil bli en markeringsdag for det gode samarbeidet mellom Danmark og Tyskland i "de egne".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar